The Lancet-SIGHT Commission: London Working Meeting

London skyline

March 2–3, 2020, London, UK

Meeting objectives

During this meeting, participants will:

  • Share progress on analytic activities (e.g., methods, data collection, preliminary learning)
  • Strengthen alignment between analytic activities, as well as between the analytic activities and the conceptual framework
  • Identify and address challenges, gaps, and needs in the analytic agenda
  • Discuss emerging themes and implications for the analytic agenda and narrative
  • Develop strategies and specific actions to advance analyses and workplan

 

Agenda

 

Monday, March 2

 

9:30 – 9:50am

[20 mins]

1.     Welcome

·       Opening remarks: Richard Horton and Tarja Halonen

·       Introductions and opening thoughts: What are your hopes for this meeting?

 

9:50 – 10:05am

[15 mins]

2.     Secretariat Update

Presenters: Peter Friberg and Sara Fewer

·       Conceptual Framework

·       Funding report

 

10:05 – 11:25am

[80 min]

3.     Metrics WG

Facilitator: Tarja Halonen

 

Report on work to date (Valerie Percival)

·       WG Objectives

·       Preliminary findings

·       Other planned work

·       Implications for the next phase: Opportunities, challenges, and needs

 

Plenary discussion [30 min]

·       Emerging themes and messages

·       Interlinkages with other analytical activities

·       Conclusion and action points

 

11:25 – 11:40am

[15 mins]

Break

 

11:40 – 1:00pm

[80 min]

4.     Health & Peacebuilding WG

Facilitator: Sara Fewer

 

Report on work to date (Gavin Yamey and Ben Oppenheim)

·       WG objectives

·       Overview of activities

·       Implications for the next phase: Opportunities, challenges, and needs

 

Plenary discussion [30 min]

·       Emerging themes and messages

·       Interlinkages with other analytical activities

·       Conclusion and action points

 

1:00 – 2:00pm

Lunch

 

2:00 – 3:20pm

[80 mins]

5.     Institutions WG

Facilitator: Gavin Yamey

 

Report on work to date (Carolyn Chisadza)

·       WG objectives

·       Preliminary findings

·       Other planned work  

·       Implications for the next phase: Opportunities, challenges, and needs

 

Plenary discussion [30 min]

·       Emerging themes and messages

·       Interlinkages with other analytical activities

·       Conclusion and action points

 

3:20 – 3:35pm

Break

 

3:35 – 4:45pm

[70 mins]

6.     Synthesize across the Working Groups

Facilitator: Jocalyn Clark

·       How well do the analytic activities fit together?

·       What interlinkages should be further explored?

·       How well are the analytical activities achieving the conceptual framework? What gaps or challenges remain for the analytic agenda?

·       Identify key topics for further discussion on Day Two

 

4:45 – 5:00

[15 mins]

7.     Close of day

·       Richard Horton and Tarja Halonen

 

Tuesday, March 3

 

9:30 – 9:45am

[15 mins]

8.     Review of Day One and key questions for Day Two

·       Peter Friberg and Sara Fewer

 

9:45 – 10:15am

[30 mins]

9.     Guest Speaker: Gender norms framework for peaceful societies

Facilitator: Geeta Rao Gupta

·       Ben Cislaghi, Assistant Professor, London School of Hygiene and Tropical Medicine in the Centre for Gender, Health and Violence

 

10:15 – 11:15am

[60 mins]

10.  Case studies

Facilitator: Tarja Halonen

·       WHO/EMRO case studies (Sara Fewer)

·       Proposed objectives, country/topic selection, and methodology (Valerie Percival)

 

11:15 – 11:30am

Break

 

11:30 – 12:30pm

[60 mins]

11.  Interlinkages on SDG 3, 5, and 16

Facilitator: Peter Friberg

·       Mapping analytic activities to SDG targets

 

12:30 – 1:00pm

[30 mins]

 

12.  Next Generation Commissioners

Facilitator: Sara Fewer

·       Suggested projects and approaches (Minna Lyytikäinen)

 

1:00 – 2:00pm

Lunch

 

2:00 – 3:15pm

[75 mins]

13.  Advancing the analytic agenda

Facilitator: Richard Horton

·       What are the emerging themes and big ideas?

·       What are the implications for analytic activities moving forward?

·       How will the meeting’s discussions be incorporated and addressed in the next phase of analyses?

 

3:15 – 3:30pm

Break

 

3:30 – 4:00pm

[30 mins]

 

14.  Timeline and workplan

Presenter: Sara Fewer

 

4:00 – 4:30pm

[30 mins]

15.  Tour de table

Facilitator: Johan Dahlstrand

·       Reflections from each participant: What is one positive takeaway from this meeting? What is one weakness or area for improvement?

 

4:30 – 5:00pm

[30 mins]

16.  Close of meeting

·       Peter Friberg and Jocalyn Clark

 

 

 

Participants:

 

1.     Tarja Halonen, Chair

Former President of Finland; Member, UN Secretary-General’s High-Level Advisory Board on Mediation; Alternate Co-Chair, High-Level Steering Group for Every Woman Every Child

 

2.     Peter Friberg, Co-Chair

Co-Founder and Director, Swedish Institute for Global Health Transformation (SIGHT), Stockholm, Sweden; Professor, Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, Gothenburg, Sweden

 

3.     Carolyn Chisadza, Commissioner

Senior Lecturer, Department of Economics, University of Pretoria, Pretoria, South Africa

 

4.     Minna Lyytikäinen, Next Generation Commissioner

Doctoral Student, University of Helsinki, Helsinki, Finland

 

5.     Ben Oppenheim, Commissioner

Senior Non-Resident Fellow, Center on International Cooperation, New York University, New York, NY, USA; Senior Scientist and Director, Product Development, Metabiota, San Francisco, CA, USA

 

6.     Valerie Percival, Commissioner

Associate Professor, Norman Paterson School of International Affairs, Carleton University, Ottawa, ON, Canada

 

7.     Geeta Rao Gupta, Commissioner

Executive Director, 3D Program for Girls and Women and Senior Fellow, United Nations Foundation, Washington, DC, USA

 

8.     Gavin Yamey, Commissioner

Director, Duke Center for Policy Impact in Global Health and Professor of the Practice of Global Health and Public Policy, Duke Global Health Institute, Durham, NC, USA

 

9.     Jocalyn Clark

Executive Editor, The Lancet, London, UK

 

10.  Richard Horton

Editor in Chief, The Lancet, London, UK

 

11.  Johan Dahlstrand, Secretariat

Operations Manager, SIGHT

 

12.  Robert de Meijere, Secretariat

Intern, SIGHT, Stockholm, Sweden; Master student, Global Health, Karolinska Institutet, Sweden

 

13.  Sara Fewer, Secretariat

Lancet-SIGHT Commission Manager, SIGHT, Stockholm, Sweden; Co-Director, Evidence to Policy Initiative, Global Health Group, Institute for Global Health Sciences, University of California, San Francisco, San Francisco, CA, USA

Share this

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email